Bildene nedenfor på side 1

BILDENE er valgt ut for å illustrere viktige tema, områder, suksess faktorer, som kan inspirere og videreutvkles og være grunnlag for FREMTIDSTENKING FOR POSITIV UTVIKLING i Hægebostad kommune. Se omdømmebegrepet på side 2 - "DEN BESTE GARANTIEN FOR Å SKAPE ET POSITIVT OMDØMME ER STOLTE OG FORNØYDE INNBYGGERE, NÆRINGSDRIVENDE OG TILREISENDE". "CORONATIDENE" vil endre mye. Inovasjon og kreativitet vil kunne bli enda vigtigere.

Kommunale tenester. Hægebostad kommunehus - eneste kommunehus som ikke heter Rådhus

 

BILDE: KOMMUNEHUSET I HÆGEBOSTAD. For å utvikle Hægebostad kommune er det avgjørende at kommunen selv eller sammen med Listerkommunene, fylket eller statlige organ, yter GODE TENESTER TIL NÆRINGSLIV OG INNBYGGERE I KOMMUNEN. Det er viktig at alle bedrifter og innbyggere har TOPP INTERNETTENESTER. Det offentlige er her representert med bilde av HÆGEBOSTAD KOMMUNEHUS - det eneste kommunehus i Vest-Agder, som ikke heter rådhus! Oppført i 1964. Arkitekt var Halfdan Wendt fra Mandal, som også tegnet tilsvarende bygg i Songdalen kommune. Songdalen har senere bygget nytt rådhus og er nå en del av Kristiansand. Vårt kommunehus er det eneste i denne stilen. Bevaringsverdig? Endringer på 1980-tallet. Da jeg kom til kommunen i 1984 var vi i sluttfasen av "krigen". Striden sto om ombygging av kjelleretasjen, hvor bl.a. skytebane måtte vike. Den gangen spiste alle maten på sine kontorer. Undertegnede og Harald Eiken mente vi burde satse på felles spiserom/kantine i kjelleretasjen. I begynnelsen var det bare vi som brukre rommet, men det kom stadig flere og flere - så godt som alle. Hvert år satte jeg opp midler til investering i utbedringer av kommunehuset, som manglet mye etter bl.a. gjeldende regler for arbeidsmiljø. Hvert år ble det strøket av politikerne. Kanskje de skulle bygge nytt eller eller.... Men i 2011, da var jeg varaordfører, ble det enstemmig i kommunestyret, bevilget 12 millioner til ombygging, etter internt forslag i formannskapet, fra Kåre Vatne Fr.P.. På facebooksiden til kommunen er et opptak fra en vanskelig tid i 2013 - alle jobbet i bygget under utbyggingen - utrolig nok, og stort sett med smil. Se link nedenfor. Hægebostad sogelag har fått inn bilder og annet fra byggingen i 1963-64

  • Internett - Kommunens facebookside - GOD HELG FRA OSS PÅ KOMMUNEHUSET. Her er en liten film om stoa på kommunehuset, oppdatering pr. 20.09.13. Det er fremdeles litt kaos men noen kontor er i orden. Gå inn og se film
  • Jord - og skogbruk

     

    BILDET er hentet fra kommunens hjemmeside.

  • Internett - Kommunens hjemmeside - SKOG- OG LANDBRUK. TRYKK PÅ DENNE TEKSTEN, SÅ KOMMER DU TIL KOMMUNENS HJEMMESIDE. På denne siden vil du finne praktisk informasjon om skog- og landbrukstjenester i Hægebostad kommune. JORDBRUK: Frist for spedning av husdyrgjødsel, Bekreftelse for kjøp av kunstgjødsel, Tilskuddsordninger, Erstatningsordninger, Forpaktning av landbrukseiendom, Veterinærvakt, Driveplikt, Autorisasjonsbevis for smågnagerbekjempelse på egen gård og Sprøytesertifikat. SKOGBRUK: Skogplanting og ungskogpleie, Bygging av landbruksveier, Tilskudd til skogsveier, Skogfond og Rentemidler. Her ligger også særdeles viktige linker til høyere makter ved landbruksdirektoratet, JORD- OG SKOGBRUK er primærnæringer og umåtelig viktige som et bakteppe for utvikling av kommunen også på andre måter. Og det står lite her om utvikling av arealplaner i kommunen, som i praksis styrer utviklingen. Dette står det mye om på side 2 om arealplaner. Dette må ses i sammenheng med regler for videre tenking. Mange har lett for å bare godta og legge til grunn dagens gjeldende regler. Jeg mener dette er for passiv tilnærming. INOVASJON ELLER NYTENKING GJELDER OGSÅ HER. Kan vår kommune finne noe som vi ønsker å videreutvikle? Kan vi komme i posisjon til å bli med på prøveprosjekt med masse nye statlige midler? Siste perioden jeg var medlem i formannskapet, hadde vi satt opp bier som mulig satsingsområde. På den tiden minket det f.eks. på bier i USA og Norge. Kunne vi få et prosjekt? Kanskje vi var sent ute og eller ikke snakket med rette beslutningstakere? Kanskje hadde vi ikke ildsjeler innen birøkting? Hvis rett person i kommunen får kjennskap til tenkingen, vil det kunne dukke opp en god ide. Men jord- og skogbruk er uansett veldig viktig for videre utvikling av kommunen. Nedenfor er tatt inn en link til forskningsrapport - som ikke bare gjelder primærnæringer, men også andre næringer.
  • Internett - SUKSESSRIKE DISTRIKTSKOMMUNER - Distriktssenteret - Telemarksforskning 2012. Forskning, men kan inspirere også idag. TRYKKER DU PÅ DENNE LINKEN kan du se rapporten fra Telemarksforskning. Sammendrag på side 7 kan være første stoppested? Stikkord - 4 SUKSESSFAKTORER: A Offensiv og optimistisk utviklingskultur. B ”Smådriftsfordeler”. C Lokale entreprenører – det som ofte går under betegnelsen ildsjeler. D Det fjerde funnet er at de kommunene som lykkes har benyttet anledninger som er kommet - å ”fange mulighetene” – dreie kriser til anledninger, se på farer som potensialer, osv.
  • Industri

     

    BILDE: ENERGOS EQUIPMENT AS i Eiken næringspark - Hentet fra bedriftens hjemmeside.

    INDUSTRI. Litt HISTORIKK. Tidlig på 1970 tallet ble det en slags lokal revolusjon. Valg til kommunestyre ga bare nye representanter med ett untak. Poenget var at de son ble valgt ville ha slutt på den ødeleggende bygdestriden. Kommunestyret vedtok mellom annet at kommunen skulle legge til rette for ett industriområde på Skeie og ett industriområde på Snartemo. På Skeie ble del av areal av eindom som kommunen hadde ervervet i spesiell konsesjonssak, brukt til industriområde. Kommunen vedtok også å bygge industribygg på Skeie og på Snartemo. 1975 overtok Skeie Mekaniske Industrier vederlagsfritt industribygget på Skeie. Omtrent samtidig kom et selskap fra Songdal og overtok Snartemo industribygg vederlagsfritt. Begge industribyggene står der fremdeles, men med flere eierskifter. Det ble bygget ny trase for fylkesveg til Lyngdal. På Jåddan er det et større område som ble liggende mellom gammel og ny fylkesveg. Tyskerne hadde påbegynt jerbane sørover fra Snartemo. Denne var delvis ferdig frem til Jåddan. Kommunestyret vedtok at det nevnte området mellom gammel og ny fylkesveg, skulle etableres som fremtidig industriområde. Jeg hadde selv utallige møter med grunneiere om kommunalt kjøp av aktuell grunn. De siste årene har kommunen utvidet industriområdet på Skeie (20 milioner) og i siste kommunale arealplaner kan man se hvor ulik industri er tenkt etablert - også i andre områder enn nevnte industriområder. Idag er det de kommunale arealplaner, og tanker om endringer i planene, som vel betyr mest for fremtidstenking når det gjelder kommunens rolle som tilrettelegger for etablering av industri.

    BEDRIFTER - Hamran Kjøkken traff spikeren på hodet med Under

     

    Hægebostad kommune har flere større og solide produksjons BEDRIFTER som ikke er lokalisert til industriområdene beskrevet ovenfor. Her kan nevnes trebaserte bedrifter som Hamran Kjøkken og Eikås Sagbruk og mange fler. Bedriftene samarbeider på tvers av produkter, og kommunen og f.eks Lister Nyskapning prøver å tilby aktuelle tenester. Kommunen kan f. eks. samarbeide om arealplanlegging mm. Små og større BEDRIFTER er her representert ved Hamran Kjøkken hvor daglig leder Trond Hamran, er sammen med salgs- og markedssjef Janne R. Werdal. De er stolte over samarbeidet Hamran Snekkerverksted har hatt med Under og Snøhetta. Mellom dem står stolen Snøhetta og Hamran har spesiallaget for undervannsrestauranten UNDER. Nå skal den selges også til andre som vil ha den unike kjøkkenstolen. Månedens bedrift mars 2019, ble kåret av NHO Agder, som skriver: "Det begynte som et snekkerverksted i indre Agder for snart 90 år siden. I dag er de en ledende kjøkkenprodusent i premium-markedet som vekker oppsikt internasjonalt". Bedriften har utmerket seg tidligere også. Norske Trevarefabrikkers Landsforbund (NTL) deler hvert år ut "Det gyldne sagblad" til Årets bedrift. I 2010 var det kjøkkenprodusenten Hamran som gikk av med seieren.

    FORNMINNER. Her "Snartemo-sverdet" - Verdens største fornminne funn fra sin tid

     

    Hægebostad kommune har veldig mange FORNMINNER. (Fornminne er et synonym for fortidsminne. I norsk lovgivning og forvaltning er begrepet i dag erstattet med automatisk fredet kulturminne (som også kan innbefatte naturhistoriske forekomster) fra steinalderen til middelalderen, det vil si fra tiden før reformasjonen i 1537. Slike minner er automatisk fredet etter kulturminneloven.) Det er bygget et senter på Tingvatn som drives av Agder Museum. Her har Agder Vikinglag" de siste årene arrangert "Vinterting" og "Sommerting" med "ekte" vikinger. Både nasjonalt og internasjonalt har det vokst frem stigende interesse for å besøke slike steder, gjerne som aktive personer. Potensiale for videreutvikling! (Se mer på side 2). "SNARTEMOSVERDET" er en del av Snartemofunnene (5 berømte gravfunn) fra gården Snartemo i Hægebostad i gamle Vest-Agder. Sverdet er fra folkevandringstiden (ca. 400 til 575 e.Kr.). Funnet ble gjordt høsten 1933 av Richard og Olav Kjellingland. Originalen er 0,92 meter. Kopien i Bautaparken på bildet, er 9,20 meter. Da H.M. Kong Harald og Dronning Sonja besøkte Snartemo sommeren 1998, var Hægebostad kommunes gave en kopi av Snartemosverdet. De 3 første kopiene: Nr.1 til Kong Harald, nr.2 til Hægebostad kommune og nr.3 til Vest-Agder fylkeskommune. Verdi pr.kopi anslått til ca. kr. 3 - 400.000.- jfr. sending på NRK - se egen link på side 2 (Omdømme - Kopi av SNARTEMOSVERDET blir kongegave (ca. 15:48))

    SAMFERDSEL. Her Snartemo Stasjon - "Porten og bindeleddet"

     

    SAMFERDSEL har, er og vil bli veldig viktig for utvikling av kommunen. Det gjelder LOKALE VEIER OG TILKNYTTING TIL "SJØ-VEIER", NY E-39 OG JERNBANEN OG KANSKJE DRONER I LUFTROMMET?. Her bilde av SNARTEMO STASJON som er en ubemannet jernbanestasjon på Sørlandsbanen. Snartemotunellen var siste jernbanestrekning før åpning av strekning Oslo - Stanvanger Den ble åpnet i 1943, da denne banestrekninga ble tatt i bruk fram til Moi. Stasjonen ligger mellom to av Norges fjerde og femte lengste jernbanetuneller, Hægebostad- og Kvinesheitunnelen. Det mangler et godkjent kryssende spor 2. Dette blir det stadig arbeidet med å løse, og det er etter min mening, veldig viktig å få dette på plass. Nå er det stopp etter dispensasjon, og da er det lettere å si at toget ikke skal stoppe for på/av-stigning av passasjerer.

    Natur - Her "Perla i Agder" - Hægebostad sett fra Hekkfjell - Begynnelsen på Hardangervidda

     

    NATUR er et veldig godt utgangspunkt for tenking om videreutvikling av Hægebostad kommune. Her "Perla i Agder". Kåret til "Perla i Agder" av lesere av avis 3 år på rad. (Avisen var "Dagbladet Sørlandet" som var en dagsavis utgitt i Kristiansand fra 1907 til 1990.) Dette er også sørligste område eller begynnelsen av Hardangervidda. Rart at ikke de som steller med markedsføring av Hægebostad kommune, Lister, Agder eller Norge har funnet frem til denne natur perla? Noe må gjøres?

    Arealplaner, lokale tradisjoner og bruk av Snøscooter - Sør norges første reguleringsplan for snøscooter 1998

     

    AREALPLANLEGGING og utvikling av LOKALE TRADISJONER som årlig elgjagt og annen jagt, beversafari, orreleik mm. Kjøring på SNØCCOOTER er veldig populært. Noen har sagt til meg, at dette er grunnen til at de bor her og ikke har flyttet. Reguleringsplanen for snøscooter ble vedtatt 1998 og godkjent av Staten som forsøksprosjekt. Dette var den første reguleringsplanen i sitt slag, i Sør Norge. Jeg er stolt av aktuelle forhandlinger. Et møte husker jeg spesielt. Det var iskaldt i salen på Evje hvor jeg møtte Naturvernforbundet, men faktisk brukbar temperatur og rimelig god stemning da jeg var ferdig. Tidl. ordf. Ånen Werdal fulgte opp og "prøveplanen" ble forlenget for 4 nye år etter besøk hos s.v. miljøvernministeren Helen Bjørnøy - en liten bragd synes jeg. Planen gjelder enda. I tillegg til regulert område for snøscootere, har Hægebostad kommune nå godkjent 3 ulike innkomne planer for traceer for kjøring med snøscootere nord i kommunen uten innsigelser. Planener for løyper lenger sør i kommunen, har kommunen ikke mottatt enda.

    Hægebostad Frivilligsentral

     

    BILDE: FORENINGSPORTALEN er endelig på plass i Hægebostad! Nærmere 60 ulike frivillige lag og foreninger (det er flere idag), er lagt inn og fordelt i ulike kategorier. HÆGEBOSTAD FRIVILLIGSENTRAL er bindeledd mellom det offentlige og privat foreningsliv. Vil du bruke litt av tiden din sammen med andre? Vil du treffe nye mennesker? Vil du være med å sette dine og andres ideer ut i livet? Trenger du hjelp til noe? Frivilligsentralen formidler kontakt mellom mennesker - noen trenger hjelp - andre ønsker å hjelpe. Gleden over å bruke deg selv er den betalingen du får! Sentralen står på egne bein, men er avhengig av midler fra stat og kommune for å kunne være et verktøy for frivilligheten. I KORONATIDEN mister de største frivillige lag- og organisasjoner de årlige inntektene fra arrangement som "TINGET", 17.mai m. flere. Frivilligsentralen vil kunne hjelpe mange lag- og organisasjoner gjennom vanskelige tider, og er etter min mening viktig for tenking om en bedre kommune.

    TURLØYPER. Her bilde av Verdens første digitale Værrader

     

    TURLØYPER i kommunen, hvor en av veldig mange (ca. 40), går fra Snartemo til Stakksliheiknuten. Brukes også av idretten, bedrifter og "folk flest". Her bilde av verdens første digitale værrader bygget på Stakksliheiknuten (625 m.o.h.) i Hægebostad kommune i år 2000. Mannen på bildet er Tore Johny Eikeland, som var/er lokal koordinator/"vaktmester". I 2017 ble det investert nye millioner til oppdatering av den "gamle" fra 2000. 17 år er lang tid når det gjelder utvikling av datateknologi. Det er lagt inn en liten filmbit (NRK 2017) om dette i kolonne 3 på denne siden under "Værrader".

    Videreutvikling av Elva Lygne (Fredet vassdrag) Her Kvåsfossen

     

    Utvikling av produkter knyttet til snart LAKSEFØRENDE ELV frem til Lygne. Her Kvåsfossen rett sør for grensen mot Lyngdal, som er et verdifullt landskapselement. Fossen er mektig og høres godt på lang avstand, men en må tett innpå for å kunne se den. Fossen ligger i det fredete Lygnavassdraget. (Fredet for Kraftutbygging) Her har private interessenter bygget og utviklet konferanselokaler og stort og sjeldent flott reiselivsprodukt for hele Lister, Norge og utlandet. Nytt NASJONALT VILLAKSSENTER stiftet 12.11.2019. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) deltok i dag på en markering på Gardermoen for opprettelsen av Nasjonalt villakssenter. Det nasjonale villakssenteret etableres som en stiftelse og vil ha enheter på fire steder i landet. Lyngdal, Lærdal, Namsos og Tana er vertskommuner. - Vi har et stort ansvar for å ta bedre vare på villaksen i Norge, og det nye nasjonale villakssenteret skal styrke formidlingen av kunnskap om vill laksefisk. Vi har fått på plass fire gode vertskommuner. Dette senteret blir viktig for vår nasjonale innsats for villaksen framover, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Foto: Sylvia Smith-Meyer, sept. 2007)

    REISELIVSLIVSPRODUKT. Lokalt og internasjonalt. Barnevandring

     

    BARNEVANDRERSTIEN - En kulturhistorisk vandring gjennom Agder, med deltakere fra ut- og innland. Historien om barnevandrerne handler om vår nære fortid. Den handler om fattigdom og nød i indre deler av "gamle" Vest-Agder, og om hvordan familiene så seg tvunget til å sende barna på vandring så de kunne ta seg arbeid på gårder lenger øst. Barnevandrerstien krysser 2 fylker (nå ett fylke fra 01.01.20) og 8 kommuner gjennom Agder. Den er totalt 136 km lang og delt inn i 7 etapper som passer for dagsturer. Stien er merket og kart over de ulike etappene finner du under eget avsnitt på side 1 NEDERST KOLONNE 3. På bildet ser du Yohan som ung og gammel spilt av Robin Daniel (ung) og Kris Kristofferson (gammel) FILMEN finner du på side 1 NEDERST KOLONNE 3

    En kulturhistorisk vandring gjennom Agder. Sørlandet på tvers Barnevandringsvegen. 7 progrmmer som jeg har konvertert til en fil. HVIS DU VIL SE VIDEOEN TRYKKER DU PÅ VIDEO LINKEN NEDENFOR.

  • Video - Sørlandet på tvers Barnevandringsvegen. 7 progrmmer som jeg har konvertert til en fil. I første del ender de opp på Konsmo og det flotte senteret de har bygget. I 2. program er vi på Snartemo. I 3. program av 7, er mye av diskusjonene lagt til Mydland Gård. Du finner mange emner og kjente personer - som vår statsminister i progam 5 og 6.
  • "Eiken Helse- og naturpark" - Med Sørlandets Rehabiliteringssenter - Kommunale og fylkeskommunale helsetenester og Eiken Aktivitetspark

     

    SØRLANDETS REHABILITETSSENTER FINNER DU I "EIKEN HELSE- OG NATURPARK" I DET FLOTTESTE NATURREHABILITERINGSOMRÅDE I NORGE. Sammen med Doktor Peder Kleggetveit, brukte vi to begrepet "Helsepark" da planer om ny sjukeheim nytt legesenter mm, ble planlagt og senere vedtatt flyttet til dette området. På tross av underskriftskampanjer mot flytting lenger mot sør. Jeg er stolt av de planene som ble vedtatt. Begrepet "Helsepark" forsvant i senere oppgradering av planene. Jeg mener kommunen bør ta i bruk betegnelsen "EIKEN HELSE- OG NATURPARK". Den gangen sto Sørlandets rehabiliteringssenter foran utvidelser. Eiken I.L. sto for lysløyper i samme område og det var etablert gratis kano-utleie v/Lister friluftsråd. I dag er området videreutviklet til et av de flotteste natur- og rehabilitetsområder i Norge. Ny fantastisk hage knyttet til Sørlandets Rehabilitetssenter, nytt utvidet bo- og omsorgssenter, oppgradert ambulansestasjon og ny fantastisk Aktivitetspark. Alle bruker hverandre sine fasiliteter. (over 30 mill. investert siste årene). Eiken IL v/Jan Telhaug, har ledet utviklingen av Aktivitetsparken sammen med Lister friluftsråd, kommunen, positiv grunneier, fylkeskommunen, Gjensidigestiftelsen, Byremo VG, Rehabilitetssenteret og mye frivillig arbeide og betydelig støtte fra lokale bedrifter, som bl.a. gratis tremateriale fra Eikås Sagbruk og kjøkken i tretopphytta, fra Snartemo kjøkken.

    Reiseliv - Gårdsturisme - Heddan Gard Gjestegard

     

    Ekteparet Renate og Erling Stokkeland ønsket å leve av gården. De åpnet for turister. I dag er Heddan Gard en suksesshistorie innen GÅRDSTURISME. Erling mener naturen og tre viktige hendelser var avgjørende for familiens valg på gårdsturisme. 1 Natur. 2 Landbruksmeldingen fra 1980-tallet om at bønder skulle ha likelønn som en industriarbeider. 3 Den neste hendelsen som ga oss tillitt til å satse sto Samuel Gysland og hans kone for. De ville feire gullbryllupsdagen sin her på gården og ha servert den samme menyen som de hadde i selve bryllupet sitt, det vil si kjøttkaker og sviskergraut. 4 Den siste, og kanskje viktigste hendelsen, var da vi fikk oppdraget med å servere lunsj til H.M. Kong Harald og Dronning Sonja da de besøkte Hægebostad i 1998. Heddan Gard ble tildelt Bygdeutviklingsprisen for Vest Agder i 1997. Bedriften hadde besøk av Kong Harald og Dronning Sonja i 1998. Den nasjonale bygdeturismeprisen fikk de i 1999. I 2002 fikk stedet Norsk kulturarvs Olavsrosa, og i 2006 fikk de Ganefart-prisen. I løpet av omlag 30 år har ca. 145.000 mennesker vært innom garden. Datteren Ellen tok 01.01.2020 over driften av reiselivsbedriften som bl.a. består av over 30 bygninger, den eldste fra 1600-tallet.

    Sørlandets eldste marked "TINGET"

     

    Sørlandets eldste marked "TINGET" har overlevd mange forskjellig perioder i området. Det ble tidligere arrangert på Tingvatn, enten gravsted, tingsted, hesteting eller sånn vi kjenner det idag. "Tinget" på Tingvatn ble flyttet til "Hagan" og senere til "Kollemo", før det nå har blitt arrangert på nåværende flotte område på eiendommen Berg Kollemo's stiftelse disponerer på vegne av kommunen. Ansvaret for arrangementet har endret seg over tid. Nå er det yngre krefter som har tatt over. Tinget arrangeres av: Eiken IL, Hægebostad IL, Samklang Skolekorps, Hægebostad Bondelag, Hægebostad Skytterlag og Hægebostad Saueavlslag

    Musikk - Hægebostad Trekkspillklubb

     

    Hægebostad kommune har MUSIKKTRADISJONER. Talenter i mange sjangre vil kunne utvikle seg, også internasjonalt. Kronprins Håkon brukte også disse ordene i sin tale ved besøk i kommunen 2013. Her bilde av Hægebostad trekkspillklubb som arrangerer "Kollemofestivalen" sitt 11 års jubileum i 2019. Festivalen bruker Kollemo grendehus, (I bakgrunnen), med kjøkken og toaletter og danselokaliteter, samt matboder og andre bygg og danselokale også i den gamle "låven"

    Klima - her med Greta Thunberg - "How dare you!"

     

    KLIMA. Endringer i måten å tenke og handle - også politisk - vil forandres de neste 10 årene. Annet sted på denne siden, er det lagt inn scenarioer fra Agderkonferansen 2019, Statkraftkonferanse 2019, Næringslivets klimakonferanse, Climate Action Summit UN (FN), Zerokonferansen 2019, NHO sin årskonferanse 2019 og ENOVAkonferansen januar 2020. Alle samfunnsaktører skal finne veien videre. LOKALT kan dette gi muligheter til å utvikle tanker/produkter som er/blir etterspurt. Noen lokale bedrifter arbeider allerede med nye strategiplaner. På bildet ser du den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg. Hun har fått mye ros, men også kritikk for sin tale i FN 2019. Hun har mottatt mange internasjonale priser og ble i 2019 kåret til Årets person av "Time". Det er lagt inn linker til høyre for å bli bedre opplyst. Foto: Jason DeCrow / AP Photo"

    Klima - PRESENTASJON AV KLIMAKUR 2030 både som video og som pdf-dokument. Også andre aktuelle informasjonslinker. SE DENNE SIDE KOLONNE 2.

    ENERGI - statkraft -1895 - PAULENFOSS

     

    ENERGI - Endringer i måten å tenke og handle - også politisk - vil forandres de neste 10 årene. Se linker ovenfor og andre steder på hjemmesidene. Statkraft er et ledende internasjonalt selskap innen vannkraft og Europas største leverandør av fornybar energi. Konsernet produserer vannkraft, vindkraft, solkraft og gasskraft og leverer fjernvarme. Statkraft er en global markedsaktør innen energihandel og har 3600 ansatte i 16 land. BILDET - 1895 - PAULENFOSS. Vannkrafteventyrets pionertid på slutten av 1800-tallet er preget av kapital og spekulasjon, djerv ingeniørkunst og viktige politiske beslutninger. Fossefall blir kjøpt, utbyggingen av kraftverk skyter fart og lover blir vedtatt for å sikre mest mulig nasjonal råderett over de nye rikdommene. 1895 - PAULENFOSS. Den norske stat ble 30. mai 1895 for første gang eier av rettigheter til et vannfall, da Paulenfoss i Otra-vassdraget i Vest-Agder ble kjøpt fra grunneieren for 23.245 kroner.

    Koronavirus - pandemien 2019-2020

     

    KORONAVIRUS-PANDEMI 2020. Endringer i måten å tenke og handle - også politisk - vil forandres de neste 10 årene på grunn av Pandemien. Pandemien har vist at mange kloke hoder stadig utvikler løsninger på spørsmål ingen tenkte på igår. Dette kan også gjøres i Hægebostad kommune. Kanskje Listerrådet kan finne måter å få frem det beste i vår region? Koronavirus-pandemien i 2020 er et verdensomspennende utbrudd av den smittsomme sykdommen covid-19, som skyldes et koronavirus, sars-CoV-2. Viruset og sykdommen ble først påvist omkring årsskiftet 2019/2020. På bakgrunn av den raske spredningen av viruset erklærte Verdens Helseorganisasjon – WHO krisetilstand i januar 2020, og i mars ble utbruddet klassifisert som en pandemi. Statsminister Erna Solberg beskrev tiltakene som ble gjennomført for å begrense smittespredningen i Norge i mars 2020 som «de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid». Tekst er hentet fra Store norske leksikon, som ikke er et nyhetsnettsted. For siste nytt om koronaviruset og gjeldende anbefalinger og tiltak anbefales de offentlige nettsidene du finner i lenker i kolonne 2 på denne siden.

    Innovation

     

    INNOVASJON NORGE skal bidra til bærekraftig vekst og eksport for norsk næringsliv gjennom kapital og kompetanse. Vi bidrar i prosjekter for: Oppstart av bedrift, Innovasjon og utvikling, Internasjonal satsing, Landbruk. Hva gjør vi? Gjennom å finansiere prosjekter og heve kompetansen til små og mellomstore bedrifter med vekstambisjoner, er vi med på å skape fremtidens arbeidsplasser. Vi tilbyr tjenester innen finansiering, rådgiving, kompetanse, nettverk og profilering. Til daglig jobber vi med en rekke forskjellige oppgaver, initiativer, programmer, tiltak og arrangementer. Det dreier seg om å gjøre norsk næringsliv bedre. .